Ga naar hoofdinhoud

Camille Claudel

De film Camille Claudel vertelt in ruim 2½ uur het dramatische levensverhaal van de Franse kunstenares Camille Claudel. Het verhaal van een vrouw die artistiek een betere kunstenaar was dan de grote meester Rodin. Maar rond het begin van de vorige eeuw werd door de gevestigde kunstenaarsgilde een zelfstandige vrouw als Camille, die op dezelfde wijze succes wilde hebben als de heren, niet geaccepteerd. Zolang zij in de schaduw van de grote meester Rodin werkte, was het allemaal prima. Maar zij wou meer en zij kon meer, het werd alleen niet geaccepteerd. Uiteindelijk is Camille Claudel stuk gelopen op de weerstand die zij ontmoette en het niet kunnen uitdragen van haar artistieke gaven. Haar leven is dramatisch geëindigd.

De Franse regisseur Bruno Nuytten verfilmde het levensverhaal van Camille Claudel met het gelijknamige boek van Reine-Marie Paris als uitgangspunt. Nuytten schreef zelf het script. Met de hoofdrolspelers Isabelle Adjani en Gérard Depardieu had Nuytten een sterrencast voor zijn film. Beide spelers zetten een zinderende acteerprestatie neer, waarbij met name Isabelle Adjani erg indrukwekkend is. Adjani kreeg voor haar prestatie zowel een Oscar als een Golden Globe nominatie. Daarnaast kreeg de film een Oscar nominatie als beste buitenlandse film. De kunstwerken en beeldhouwwerken en die in de film worden gebruikt, zijn replica’s van echte kunststukken van beide kunstenaars.

Frankrijk 1988. Biografie van Bruno Nuytten. Met o.a. Isabelle Adjani, Gérard Depardieu, Danièle Lebrun, Laurent Grévill en Alain Cuny. Nederlands ondertiteld.

Koop bij Bol.com of informeer via het contactformulier.

Share Cinephile :
Back To Top