Ga naar hoofdinhoud

Cinematheek Nijmegen

Cinematheek Nijmegen was de videotheek die in Nederland de meest uitgebreide collectie films op dvd bezat. Zij probeerden alle films aan te bieden die de moeite waard zijn. Zowel de allernieuwste films als oude klassiekers en jeugdsentiment. Het was er moeilijk om naar een film te vragen die ze niet hadden. Films uit alle windstreken van de wereld, filmhuisfilms, regisseurscollecties, televisieseries, obscure cultfilms, bekende meesterwerken en lang vergeten juweeltjes. Maar ook de beste producties uit Hollywood; actiefilms, thrillers en komedies.

Cinematheek Nijmegen ontstond in 1998 na overname van de bestaande Videotheek Bottendaal aan de Stijn Buysstraat 4. Na een explosieve groei verhuisden ze in 2002 naar de Fransestraat 58. In 2013 werd de Cinematheek een stichting en onderdeel van arthouse Lux. De doelstelling van de stichting was onder meer het beschermen van de unieke collectie en ervoor te zorgen dat deze beschikbaar bleef voor de 32.000 leden. Op 29 juni 2013 openden ze op een nieuwe, kleinere, lokatie aan de Tweede Walstraat 7. Dat was geen succes.

Op 1 september 2014 besloot het bestuur van de Cinematheek, het Nijmeegse arthouse Lux, tot onze grote spijt de deuren van de Cinematheek te sluiten.

Heden ten dage zijn alle films van de Cinematheek, bestaande uit 15.500 titels, opgeslagen in de catacomben van Arthouse Lux in de hoop dat deze ooit nog ontsloten kunnen worden voor het publiek. Het is de laatste grote filmcollectie op zelfstandige dragers die in Nederland of Belgiƫ nog bestaat. Duizenden van de films uit de collectie zijn op geen enkele andere manier nog ergens te vinden.

Via het excel-bestand in de link hieronder kunt u de volledige collectie bekijken.

Catalogus Cinematheek

Via het ‘liken’ van de facebook-pagina van de Cinematheek kunt u ontwikkelingen in de situatie van de collectie volgen :

Facebook-pagina Cinematheek Nijmegen

Back To Top